Wat is WordPress?

WordPress is een open source Content Management Systeem. Open source wil zeggen dat de broncode van de software openbaar is en je deze aan kunt passen. Een Content Management Systeem (CMS) is software waarmee je de content van de website kunt beheren.

Over WordPress

WordPress is het meest gebruikte systeem om websites mee te maken. Ongeveer één derde van alle websites die online staan, is gemaakt met WordPress. Van een eenvoudige blog tot complexe websites van multinationals. Bijna alles kan met WordPress gemaakt worden.

WordPress is zo geliefd omdat het voor beginners ook een makkelijk systeem is om mee te werken. De 2 andere grote CMS-en die veel gebuikt worden, Joomla en Drupal zijn voor een beginner lastiger. Ze vereisen meer technische kennis zoals kennis van HTML om er mee te werken.

2 versies van WordPress

Voor een starter zal het even verwarrend zijn, er zijn namelijk 2 versies van WordPress:

Op wordPress.com kun je gebruik maken van de gehoste versie van WordPress. Hierbij is alles voor je geregeld maar heb je slechts beperkte functionaliteit. Voor extra functionaliteit moet je betalen. Het is wel handig om laagdrempelig met WordPress kennis te maken.

Op wordpress.org kun je WordPress downloaden om WordPress vervolgens op een eigen webhosting pakket te installeren. Je bent nu helemaal vrij in hoe je WordPress gebruikt en kan alle plugins en themes die je wil installeren. Ook kun je, als je dat kan, zelf aanpassingen in de broncode maken. Dit is eigenlijk de beste oplossing als je een website wil maken.

9 voordelen van WordPress

1 – Het is gratis
2 – Gebruikersvriendelijk, ook voor beginners
3 – Heel veel gratis themes en plugins
4 – Je kan er bijna elk soort website mee maken
5 – WordPress websites scoren goed in Google
6 – Constant nieuwe functionaliteit
7 – Actieve community, problemen worden snel opgelost
8 – Heel veel actieve bedrijven voor extra (betaalde) functionaliteit
9 – Veel support en documentatie