Wat is Google AdSense?

Google AdSense is programma van Google waarmee website eigenaren verschillende soorten advertenties, zoals tekst- of beeld advertenties, op hun website kunnen tonen en daar geld mee kunnen verdienen. De advertenties worden geplaatst op basis van de content op de website en op basis van de bezoekers op de website. De advertenties zijn gemaakt door adverteerders die hun product en/ of dienst onder de aandacht willen brengen. Vergoeding is op basis van pay-per-click of op basis van het aantal vertoningen.

Wat heb je nodig om met Google AdSense te starten?

 • Een Google account, bijvoorbeeld een Gmail account
 • Een website met eigen content
 • Een bankrekening met een adres en telefoonnummer welke daarbij horen

Hoe gaat het in zijn werk?

Zorg als eerste dat je een website hebt om Google AdSense op te plaatsen. Houd er rekening mee dat je een flinke hoeveelheid bezoekers en pagina weergaven moet hebben om leuke inkomsten uit Google AdSense te halen. Met je Google account kun je een AdSense account aanmaken. Na de aanmeld procedure doorlopen te hebben en na goedkeuring van Google, kun je beginnen met het plaatsen van de advertenties. Je kunt kiezen voor automatische plaatsing, waarbij Google de beste posities kiest of handmatige plaatsing als je zelf wat kennis van websites maken en advertenties plaatsen hebt.

Hoeveel betaalt Google AdSense?

Er zijn 2 afrekenmodellen:

 • CPC, cost per click. Hierbij krijg je een vergoeding voor elke keer dat er op een advertentie geklikt wordt
 • CPM, cost per mille. Hierbij krijg je een vergoeding per 1000 vertoningen

De vergoeding is van een aantal zaken afhankelijk:

 • Wat voor advertentie getoond wordt. De ene markt betaalt meer dan de andere.
 • De positie van de advertentie.
 • Wat voor niche jouw website is. Hier geldt hetzelfde verhaal, de ene niche betaalt beter dan de andere

Gemiddeld krijg je voor CPM ongeveer € 1,- tot € 1,50 per 1000 vertoningen. Als je website 4.000 pagina vertoningen op 1 dag heeft, verdien je ongeveer € 4,- to € 6,- per dag. Daarnaast kun je nog geld per klik verdienen. Een schatting is dat je gemiddeld € 0,15 per klik krijgt. Gemiddeld zal 3 op de 100 bezoekers op een advertentie klikken. Bij 1000 bezoekers op een dag heb wordt er 30 keer op een advertentie geklikt en zal je dus zo’n € 4,50 verdienen.

Wanneer betaalt Google AdSense jou uit?

Google werkt met drempel bedragen. Als je in jouw account in totaal € 75,- hebt verdiend, zal Google jou uitbetalen.

Is Google AdSense gratis?

Ja, Google AdSense is gratis. Het kost niks om Google AdSense te gebruiken.

Wat voor soort advertenties worden er getoond?

 • Tekstadvertenties, tekstadvertenties bestaan uit een stukje tekst welke klikbaar is. Het worden ook wel ‘gesponsorde links’.
 • Display-advertenties, dit zijn afbeeldingen in verschillende formaten waar op geklikt kan worden.
 • Rich media-advertenties, dit zijn verschillende soorten interactieve advertenties. Je kunt hierbij denken aan HTML, Flash en video animaties.
 • Blokken met links, deze advertentie geeft een lijst met onderwerpen weer die relevant zijn voor de inhoud van uw site. Je ziet ze bijvoorbeeld onder aan nieuws artikelen.

Is Google AdSense een goed verdienmodel?

Het voordeel van Google AdSense is dat je het makkelijk en snel op je website kunt activeren. Het nadeel is wel dat je een flinke hoeveelheid bezoekers op je website moet hebben voor dat je een leuk bedrag verdient. Daarbij verlaten bezoekers die op een advertentie klikken de website. Een ander verdienmodel voor je website waar je meer mee kunt verdienen is affiliate marketing. Alhoewel het niet zo makkelijk is om te starten als AdSense, kunnen de verdiensten veel hoger worden.