Wat is crypto currency?

Cryptocurrency (ook wel cCryptogeld of cryptovaluta) is een digitale valuta dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Het is een alternatief betalingsyteem ter vervanging van reguliere valuta. Bekende cryptocurrencies zijn Bitcon, Ethereum, Monero en Bytecoin. Cryptocurrencies zijn sinds de crisis van 2008 in opkomst en je kan er tegenwoordig ook op verschillende websites mee betalen.

Ontstaan van cryptocurrency

Na de bankencrisis in 2008 waren veel mensen en bedrijven hun eigendommen, welke ze bij banken hadden ondergebracht, kwijt. Een persoon met de alias Satoshi Nakamoto publiceerde het document “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” waarmee hij Bitcoin introduceerde.. Bitcoin is een netwerk om onderderling betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een bank of overheid. Het was niet bedoeld als digitale valuta, dat kon ook niet omdat de transacties nog niet bijgehouden konden worden. Dit kon pas met de komst van blockchain. Blockchain zijn blokken welke aan elkaar gelinkt zijn in chronologische volgorde. Hierin wordt transactie data bewaard.

Zo ontstond er een volwaardig betaalsysteem zonder een centrale autoriteit of toezichthouder zoals een bank.

Cryptocurrency in de praktijk

Met de verschillende cryptocurrencies kunnen betalingen verricht worden. Net zoals met conventionele munten zoals de Euro en de Dollar vertegenwoordigen cryptocurrencies een bepaalde waarde. Ze hebben een koers. Een betaling moet door meerdere onderdelen in het netwerk bevestigd worden, in blockchain (een soort grootboek).

Kenmerken van cryptocurrency:

  • Cryptocurrency is een een digitaal betaalmiddel waarmee je zonder tussenkomst van een derde partij mee kan betalen.
  • Transacties en saldo worden in blockchain bijgehouden, dit is een netwerk van duizenden computers waar de data in opgeslagen wordt. Transactie kunnen alleen uitgevoerd worden bij voldoende saldo, net zoals een reguliere bankrekening
  • Transactie geschiedenis kan achteraf niet meer gewijzigd worden.

Risico’s van cryptocurrencies

Cryptocurrency staat nog in de kinderschoenen en er zijn nog veel onduidelijkheden. Er zitten daarom risico’s aan. Je ziet dit ook aan de koersen die enorm kunnen fluctueren. Als je in cryptocurrency wil handelen, doe dit dan altijd met geld dat je kan missen. Maak regelmatig backups van je portemonnee en beveilig dit goed met sterke wachtwoorden.

Plaats een reactie